Mijn favorieten

Huizenprijzen stabiliseren. Hét moment om te verkopen?

Ben je een woningbezitter? Dan hebben we positief nieuws voor je. Ja echt, je leest het goed. Samen met de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft Funda recente marktcijfers op een rij gezet. Wat blijkt: er liggen wel degelijk kansen voor huizenbezitters om een volgende stap te zetten. Of je nu groter, kleiner of bijvoorbeeld dichter bij je kinderen wilt wonen, doe je voordeel met deze inzichten. 
 

Het algemene beeld van de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2019 is heel positief. De afkoeling in prijsontwikkeling zet door; de prijzen stijgen minder hard dan voorheen. Dat is een gezonde ontwikkeling voor de stabiliteit van de huizenmarkt. Bij een te sterke stijging kunnen namelijk steeds minder potentiële kopers een huis kopen. Hier ligt ook meteen een kans voor de huizenverkoper: je kunt je huidige woning dan snel en tegen een goede prijs verkopen. Door de lage hypotheekrente houd je de woonlasten in de volgende koopwoning bovendien laag. Wacht jij op het moment dat de verkoopprijs op z'n hoogst is? Nóg langer wachten leidt niet per se tot een nog hogere verkoopprijs. Het is een goede tijd om je woning te verkopen.
 

Bron: NVM Kwartaalcijfers 11-7-2019
 

Kansen voor de koper én verkoper

In het tweede kwartaal van 2019 zien we dat er meer transacties zijn geweest en dat het aanbod is toegenomen. Er wordt dus meer verkocht, er worden meer woningen te koop gezet en de prijzen van bestaande woningen stijgen nog licht. Voor de verkoper is dit goed nieuws: er zijn meer geïnteresseerden voor zijn woning, waaruit hij zelf de meest geschikte koper kan selecteren. Als woningzoeker krijg je langzaam maar zeker meer aanbod om uit te kiezen. Echter, dit verschilt per regio en type huizenaanbod. De vraag naar appartementen, beneden-, boven- en tussenwoningen is groot, waardoor de prijzen in verhouding meer gestegen zijn dan die van twee-onder-een-kaphuizen en vrijstaande woningen. Van die laatste twee is het aanbod in verhouding groter, waardoor je bij de verkoop van een tussenwoning in verhouding een minder grote financiële stap hoeft te maken dan een aantal jaren geleden. Wellicht kun je ‘meer huis kopen’ tegen dezelfde lasten.

Wellicht krijg je meer huis tegen dezelfde woonlasten

 

Profiteren van lagere maandlasten of overwaarde

Moet je dan nu meteen een te koop-bord in de voortuin laten zetten? Dat ligt aan jouw situatie en wensen. Wat voor iedereen geldt: de lage rente kan aanlokkelijk zijn om nu je huis te verkopen en je droomhuis te kopen. Je hoeft immers maar weinig rente te betalen, waardoor de maandlasten ook lager uitpakken. Woon je nu nog in een klein appartementje in de stad – waar de prijzen hoog zijn – en wil je ruimer gaan wonen met meer buitenruimte, omdat je bijvoorbeeld een gezin wilt gaan stichten? Dan kan het zo zijn dat je voor nagenoeg hetzelfde maandbedrag aan woonlasten die droom waar kunt maken.
 

Bron: NVM Kwartaalcijfers 11-7-2019


Ook als je juist kleiner wilt gaan wonen, omdat je kinderen bijvoorbeeld het huis uit zijn, kan het gunstig zijn om nu te verkopen. In de huidige woningmarkt heeft je huis waarschijnlijk overwaarde. Daar kun je verschillende kanten mee op: investeren in een luxe appartement, gedeeltelijk schenken aan je kinderen of gebruiken als aanvulling op je pensioen. Je hoeft de overwaarde namelijk niet in te zetten voor een andere hypotheekvorm, je bent vrij om zelf te bepalen waaraan je dat geld wilt besteden.

Of het ook voor jou een goed moment is om nu je huis te koop te zetten, is afhankelijk van meerdere factoren. Van jouw wensen bijvoorbeeld, maar ook van de regionale verschillen op de woningmarkt. Jouw verkoopmoment bepalen vergt maatwerk van een specialist die over de lokale data beschikt, zoals een NVM-makelaar. 

Bron: Funda, NVM
Bron afbeelding: NVM Kwartaalcijfers 11-7-2019
Bron afbeelding: NVM Kwartaalcijfers 11-7-2019